Почистване след боядисване

Почистването след боядисване е кошмара на всяко домакинство, и в частност на всяка домакиня. Това отнема дни, но ако бояджията не е бил от най – способните  може и седмици. Поради тази причина ви предлагаме няколко съвета за подготовка преди боядисване и няколко съвета за почистването след това.

Приключили сте с приготовленията за боядисване, но за всеки случай се уверете, че всичко в стаята е покрито добре преди да започнете. Ако е необходимо залепете или вържете покривките на мебелите, за да сте сигурни, че няма да паднат. Разпръскването на боя все още е невъзможно да се предотврати, точно поради тази причина извадете всичко ненужно от стаята. Така има по – малка вероятност да повредите мебелите.

Всъщност колкото и наставления да ви даваме, няма да избегнете почистването. То е факт! Няма случай, в който да не се налага лазене по пода, катерене по прозорците и висене на полилея. Поради тази причина започваме със съветите за почистване.

 Почистване на текстилни повърхности

Съвсем нормално,  когато започнете боядисването  сте с манта която да покрива дрехите ви, или  сте с такива които не са от най – новите ви в гардероба. И все пак се случва капки боя да попаднат върху някой ръкав или крачол. Как да постъпите в този случай? Не е необходимо за захвърлите дрехата в коша за боклук! Оставете петното да изсъхне, и след това изтъркайте с четка. Не мокрете петното, докато не сте отстранили боята, по възможно най – добрия начин. В противен случай рискувате да предизвикате още по – дълбоко попиване и разпростиране на петното.

Професионалните бояджии редовно се сблъскват с този проблем. Техния съвет е : втриване на силен алкохол. Вземете парче памучен плат и го потопете в спирт или алкохол. След това търкайте петното от боя. Добрия резултат е гарантиран.

Същото е положението и с килимите. Ако боя е попаднала върху тях, изчакайте да изсъхне и търкайте след това. Започнете ли почистването с гореща вода не разтърквайте петното, за да не стане по – голямо. Попивайте с гъба.

 Почистване на боя от прозорци

Отстранявайки предпазните ленти около прозорците и первазите, първо се уверете че боята е напълно суха. Дърпайте лентичките рязко. След премахването им вземете парче картон, (за предпочитане е картон, пред друга хартия, защото е твърд) с него започнете отстраняването на полепналата боя. Професионалистите съветват почистването да се прави седмица след боядисването, за да се предотврати размазване на боя, ако не е изсъхнала. Съмняваме се обаче някой да спазва тази препоръка. След отстраняването на всички точки от прозорците, започнете да забърсвате с разтвор равни части оцет и вода. Това е единственото средство, което осигурява възвръщане на истинския блясък.

 Почистване на апликаторите

Необходимо е почистване на апликаторите веднага след приключване на боядисването. В противен случай рискувате следващия път, когато имате нужда от тях, те вече да не са годни за употреба. Всички валяци и четки потопете в кофа  за няколко часа, след това отмийте остатъците  под течаща вода. След отмиването потопете апликатирите в сапунена вода и след това още веднъж под течаща. Ако следвате всички стъпки внимателно, валяците и четките ще бъдат като нови за следващото боядисване.

Боя върху кожата

Очевидно ако не носите ръкавици по време на боядисването, ръцете ви ще бъдат оцветени с цвета на стаята. За да отстраните боята използвайте памучен тампон напоен с лакочистител, силен алкохол, или спирт.

Надяваме се, че сме ви били полезни с тези съвети, и  сме направили почистването след боядисване  по – лесна задача за вас и цялото ви семейство.

Вашият коментар