Как да почистим петната по килима

Без значение колко чист поддържате дома си, старите килими са набити с прах, имат петна и изглеждат мръсни. Редовното почистване освежава килима и премахва петната. Съществуват много методи за почистване на петната от килима, като повечето не са безопасни благодарение на токсичните препарати, които са предназначени за тази цел. Възможно е да почистите замърсените повърхности, като сами си приготвите почистващия продукт. Ефекта дори ще бъде по – задоволителен от този, който се очаква да получите, ползвайки токсични препарати. При домашно приготвените почистващи средства имате възможността да ароматизирате по свой вкус, и освен всичко друго спестявате и малко пари. Което на практика е  е доста добре за семейния бюджет.

Ето как трябва да протече почистването на килима, когато сами се заемете с тази задача.

Стъпка 1

Почистете килима с метла, за да изправите текстилните нишки и да оберете паха, който е по горния слой на подовата настилка. Смесете една част боракс с две части царевично брашно. Тази смесица почиства петната, предпазва от появата на мухъл и неприятни миризми. За килимите с много тежки миризми е препоръчително да ползвате хлябна сода.

Стъпка 2

Содата или сместа от царевично брашно и боракс разпръснете по повърхността на целия килим, като оставите така поне за час. През това време неприятната миризма гарантирано изчезва. Единственото което трябва да направите след изтеклите 60 мин. е да изтупате или изпрахосмучите килима и да го оставите на проветриво място за поне още един час. Сериозните петна по килима може да премахнете като използвате смес от равни части вода и оцет. Ако петната по килима не са толкова тъмни,  използвайте лимонов сок и сол, за да се отървете от тях. Ако имате съмнение, че тези разтвори може да навредят на килима ви направете проба от вътрешната стана.

Стъпка 3

И така навлажнете засегнатия участък със предварително забърканата смес и натъркайте добре. Оставете да действа 15 – 20 мин. след това изчеткайте с четка или попийте със сух парцал.

Съвет:

Когато се случи така че без да искате разлеете някаква смес върху подовата настилка, никога не поливайте с вода върху петното с цел да го почистите. Това може да го накара да изсветлее, но ще разнесе миризмата на по – голямо пространство. В случай че разлеете, се опитайте да попиете колкото се може повече от течността.
Ако всичко това ви се струва прекалено много работа, наемете машина за почистване на килими, но нашия съвет е да не пълните резервоара с различни химикали, а с разтвора от оцет и вода. В краен случай ако е невъзможно премахването на петната решението е малко по скъпо, но все пак го има. Оставете килимите на химическо чистене.