Премахване на петна от червено вино

Да поканите приятели вкъщи на вечеря или по време на празниците може да бъде много приятно. Но цялото вълнение кара хората да са малко по-невнимателни и преди да се усетите имате петна от напитки върху килима или новия диван, който сте купили специално за празниците. Да премахнете тези петна може да бъде обезкуражаваща задача, но тя би могла да се улесни много ако използвате правилните материали и малко усилия.


Да почистите петното преди то да има шанс  да се застои е най-доброто решение за течности като бира, кафе и вино. Внимателно попийте петното и използвайте подходящ препарат, за да го премахнете. Не търкайте петното – само ще го разнесете наоколо и ще му помогнете да проникне по-дълбоко в тъканта. Има и голям шанс след една забавна вечер, петното да остане незабелязано и това, което остава е да се сблъскате с вече засъхнало петно върху ценна дреха, скъп килим или мебел. Ето няколко съвета за това какво можете да направите:
Петната от вино, особено от червено вино, могат да бъдат отстранени ако следвате правилно процедурата. За платове, които могат да бъдат изпрани, смесете половинка добър течен препарат за пране с половинка водороден пероксид. Тези почистващи препарати трябва да бъдат използвани заедно и сместа трябва да бъде прясно създадена. Внимателно полейте петното и позволете на течността да попие преди да накиснете и изперете. Използвайте чиста кърпа между петното и гърба на дрехата, за да избегнете разнасяне на петното. Изперете, следвайки инструкциите на етикета.
Изследвания показват, че бялото вино може да премахне петна от червено вино. Поставете плата/дрехата над мивката и залейте с бяло вино петното от червено вино. То ще изчезне. Ако петното от вино е върху килим, полейте петното с водороден пероксид. Оставете да подейства няколко минути. Напръскайте с разтвор от половинка вода и половинка препарат за почистване за килими, покрийте петното и подсушете с чиста кърпа.
Следващите процедури ще подействат добре дори върху бял килим:
1. Смесете една чаена лъжичка с мек препарат за почистване, с ниско pH (мек не алкален препарат, който не съдържа белина) с  чаша хладка вода.
2. Попийте
3. Смесете една трета чаша бял оцет с две трети вода
4. Попийте
5. Смесете една чаена лъжичка мек почистващ препарат с балансирано pH (мек неалкален, несъдържащ белина препарат) с чаша хладка вода.
6. Изтъркайте с напоена във вода гъба.
7. Попийте
Забележка: Винаги тествайте незабележима част от плата за обезцветяване. Също така, трябва да знаете, че някои петна са постоянни.
Използвайки правилната техника за премахване на петна върху любимите си повредени килими, дрехи и мебели, можете като цяло да премахнете повечето петна. Помнете винаги да тествате всеки разтвор върху незабележима част от плата, за да избегнете по-нататъшна увреда.

Вашият коментар